Erfgoed

Open Monumentendag / Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed 2021

  1. Uilenburgersynagoge

Adres:Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam

Open vanaf 12.00 uur.

In samenwerking met de Leo Smit Stichting (www.forbiddenmusicregained.org)

Tijden

Concert 1: 13.30-14.30 uur

Optreden door het Hongaarse Pál Hermann Ensemble, een piano trio bestaande uit
Eszter Kökény-viool, Barnabás Baranyai-cello en Ádám Menyhei

Lezing: 15.00-15.50 uur door Architect Berend van der Lans: ‘Over Harry Elte – architect in het Interbellum, zijn gebouwen en andere ontmoetingen met cultureel en religieus erfgoed’

Concert 2: 16.00-17.00 uur (zelfde programma)

Programma Concert
werken van Pál Hermann (1902-1944) en Henriëtte Bosmans (1895-1952)

Pál Hermann (1902-1944)- Piano Trio
andante tranquillo

Pál Hermann- Suite voor piano
                                         allegretto, molto allegro, lento

Pál Hermann- Vonóskettós, Duet voor viool en cello

lento, allegro giocoso, andante, allegretto

Henriëtte Bosmans- Piano Trio (1921)

allegro con brio, andante moderato-allegretto-andante,

moderato-vivace-tempo primo, andante-molto vivace

Het Pál Hermann Ensemble werd opgericht in 2017 door drie Hongaarse musici toen zij masterclasses volgden bij de International Holland Music Sessions in Bergen (NH). Zij ontmoetten daar Corrie Hermann en kwamen door haar in contact met de muziek van haar vader, de componist Pál Hermann (1902-1944). De jonge musici werden geraakt door de mooie muziek. Zij studeerden in Budapest aan de Ferenc Liszt Academie, dezelfde school waar Pál Hermann 100 jaar eerder cello en compositie studeerde en vriendschap sloot met zijn leermeesters, de bekende componisten Zoltán Kodaly en Béla Bartók. Het ensemble legt zich toe op het uitvoeren van werk van Pál Hermann en diens tijdgenoten. 

Berend van der Lans is architect en werkt aan projecten in historische context in en om Amsterdam maar ook elders in de wereld. Recentelijk heeft hij werk van Harry Elte gerestaureerd in Diemen en is momenteel bezig met de restauratie van Elte’s meest belangrijke werk, de Obrecht synagoge (Obrechtstraat, Amsterdam). Ook werkt hij aan de toekomstplannen van het Uganda Museum van Ernest May in Kampala en is betrokken bij erfgoedbeheer in Zanzibar voor de kust van Oost Afrika. Hij zal ingaan op de wijze waarop hij erfgoed probeert te doorgronden, de verschillende perspectieven op erfgoed en wat dit maatschappelijk kan betekenen.

  • Amsterdam-Zeeburg, oude joodse begraafplaats

Adres: Valentijnkade 124

Open: 11.00  – 17.00 uur.

Rondleidingen: 12 en 15 uur.

  • Ouderkerk aan de Amstel, oude Portugees-Joodse begraafplaats

Adres: Kerkstraat 10, Ouderkerk aan de Amstel

Open: 8.30 – 17.00 uur.

Rondleidingen: 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

  • Diemen, oude Joodse begraafplaats

Gebouw De Schakel (historische vereniging Diemen), Burgemeester Bickersstraat 46A.

Om 13.00 uur lezing van de Kring Diemen, door Victor Brilleman, over deze begraafplaats en een inleiding door ArchitecturePlus over het recent gerestaureerde Metaherhuis, ontworpen door Harry Elte in 1931, rijksmonument.
Alleen toegankelijk na vooraanmelding tot 10 september via info@historischekringdiemen.nl.
 Adres begraafplaats Diemen: Landlust 3, tegenover Manege en parkeerplaats.

Open: 14.00 – 16.00 uur.

Rondleidingen over de begraafplaats met een bezoek aan het recent gerestaureerde Metaherhuis.

    5   Overveen, oude Joodse begraafplaats

Adres: Tetterodeweg 13, 2051 EG Overveen

Open: 12.00 – 17.00 uur.

Gidsen die toelichting geven.

    6  Groningen, Synagoge

Adres: Folkingestraat

Rondleidingen: 13.00 – 17.00, 19.00, en 21.00 uur

Wandeltochten met gids door de joodse wijk van Groningen, met nadruk op het bespreken van dialoog en vroeger samenleven in dit joodse stadsdeel.

Tickets reserveren is noodzakelijk (online).

    6   Overveen, oude Joodse begraafplaats

Adres: Tetterodeweg 13, 2051 EG Overveen

Open: 12.00 – 17.00 uur.

Gidsen die toelichting geven

….7…Winsum, voormalige synagoge

Adres: Schoolstraat 24, Winsum (Groningen)

Geopend: 13.30 – 17.30 uur.

Om 15.00 uur: lezing door Anja Sinninge MSc, expert erfgoededucatie, over ‘Lokaal erfgoed en klasdiscussie door dialoog’ afgewisseld met live muziek

….8…Zuidlaren, Synagoge

Adres: Zuiderstraat 1, 9471 KJ Zuidlaren (noord Drente).

Geopend: 13.00 – 17.00 uur

Gidsen die verhalen vertellen

Boekenbeurs tweedehands Joodse boeken.

….9…Zwolle, Synagoge

Samuel Hirschstraat 8 (Schoutenstraat), 8011 NP Zwolle.

0pen: zaterdag 11 september van 14.00-16.00 uur

Tentoonstelling nazi vervolgde componisten.



Dag van het Joods Cultureel Erfgoed 2020

De Joods Erfgoed dag zal dit jaar plaatsvinden op zondag 13 september, evenals voorgaande jaren in samenwerking met de open Monumentendag. In verband met de corona situatie wordt de Open Monumentendag dit jaar beperkt tot wandelroutes, die bezoekers zelf kunnen lopen of fietsen . Er zijn 9 routes in voorbereiding, waarvan één langs Joodse monumenten in oud Joods Amsterdam. Bij elke route wordt slechts één monument open gesteld, dat ruim genoeg is. Bij de Joodse route zal dat de Uilenburgersynagoge zijn, met diverse muzikale optredens. De overige monumenten op de routes gaan dus niet open, maar daarvan wordt uitgebreide informatie verstrekt over van wat te zien vanaf de buitenkant. De routes en informatie zullen worden opgenomen in een boekje en op de website.

Last-minute aanvulling: meer informatie over de activiteiten in de Uilenburgersynagoge kunt u vinden op:

https://www.openmonumentendag.nl/activiteit/de-blues-van-kattenburg-uilenburgersjoel/

20e Europese Dag van Joods Cultureel erfgoed 2019

www.facebook.com/JoodsErfgoed

Het was de twintigste keer dat in 32 landen de Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed plaatsvindt.

In de meeste landen gebeurt dat op de eerste zondag van september, ook zo in Den Haag. 

De rest van alle activiteiten vonden plaats in het weekend van Open Monumentendag op zondag 15 september.

Kort verslag Europese dag Joods Cultureel erfgoed Noord- en Oost Nederland

Er deden 8 locaties mee met een gevarieerd programma.

De Synagoge Groningen in de Folkingestraat sloot met haar programma aan bij de Expositie ’50x Israëls: het succes in fotogravures’. Er werd speciaal voor deze dag een lezing verzorgd door drs. Ellie Komrij. Ellie Komrij ging in haar lezing in op de achtergronden rondom de totstandkoming van het bijna 100-jarige monument op het Hereplein. Ook werd de geschiedenis van het monument tijdens en na de Tweede Wereldoorlog besproken. Verder werd een rondleiding door de synagoge aangeboden en een rondwandeling door de vroegere joodse buurt. Ruim 140 bezoekers kwamen op zondagmiddag naar de Synagoge.

De Synagoge Leeuwarden in Leeuwarden was open voor bezoekers.

Er zijn maar een paar mensen geweest waar leuke gesprekken mee gevoerd werden.
In Synagoge van Zuidlaren nam de Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren samen met de Progressief Joodse Gemeente Noord-Nederland deel met een boekenmarkt en een optreden van Di Sheyne Sisters. Ook was er een feestelijk gedekte sjabbat tafel te zien en natuurlijk was de synagoge te bezichtigen. Ruim 150 belangstellenden bezochten de dagen wat de verkoop van de tweedehands boeken ten goede kwam. Opvallend was de grote behoefte aan uitleg over het Jodendom en haar rituelen. Mensen kwamen zelf ook met bijzondere en ontroerende herinneringen en verhalen.

Voorm. Synagoge Winsum

Klokslag 13.00 uur komen de eerste bezoekers al binnen. Publiek met name uit de regio en daarbuiten, dat niet alleen komt voor de expositie, maar ook voor de voormalige synagoge zelf ons Joods Cultureel Erfgoed. Ongeveer 80 personen bezoeken de prachtige foto-expositie van het eerste joodse huwelijk dat na de restauratie in de Folkingestraat Synagoge in Groningen plaatsvond (2009). De foto’s gemaakt door Robert Mulder hadden we in bruikleen van Stichting Folkingestraat Synagoge. Ook is er een foto op canvas aanwezig van de huwelijksplechtigheid onder de choepa van Helena Frank en Noach Benninga in Groningen (1937). De middag wordt afgesloten met een meeslepend muzikaal optreden. De twee vrolijke zangeressen met gevoel voor show, Carla da Silva en Yvet Anna vormen samen met de virtuoze violiste Marjolijn Mellema deze middag een trio. Geïnspireerd door swingende zingende zusjes zoals de Andrew Sisters, brengen zij hits uit het Jiddische theater van New York uit de jaren veertig. Een swingende afsluiting van een mooie dag!

Joods Schooltje Leek

Het Joodse Schooltje is een klein pareltje in de mediene. De vaste collectie werd getoond en toegelicht. Er zijn 6 bezoekers in het schooltje geweest, allen vonden het mooi en interessant. We hadden nog een berichtje in het plaatselijke krantje gezet, maar het was natuurlijk ook monumentendag.

Synagoge Bourtange

Naast de tentoonstelling van de vaste collectie was er een tentoonstelling over Bergen-Belsen te zien. De dag trok 300 bezoekers, waarvan een deel uit Duitsland afkomstig was.

Synagoge Enschede

Er was een optreden van Lucette van den Berg (zang en piano) en Erik Raayman (gitaar) met een vrolijk Jiddish liederen programma. De hele dag werd uitleg gegeven in alle ruimtes van de Synagoge. Het was een geslaagde dag met 416 bezoekers en ca 150 concertbezoekers. Ook kreeg de Synagoge dat weekend de Monumenten prijs 2019 van de gemeente Enschede uitgereikt.

Synagoge Zwolle

Er was een expositie van de Israelisch/Nederlandse schilder Jitschak Gajoen te zien. Channa Malkin (zang) en Izhar Elias (gitaar) traden op met Ladino en Jiddische liederen.

Synagoge Arnhem

De Synagoge van Arnhem was open voor bezoekers. In deze prachtige nog in gebruik zijnde synagoge in het centrum van de stad was een kleine expositie over de geschiedenis van deze joodse gemeente. Hoewel niet heel druk bezocht, heeft David Cohen Paraira een voordracht gehouden over 20 jaar Europese Dag van Joods Cultureel Erfgoed.